Що е то гражданска журналистика? Младите са на ход.

С огромно удоволствие от срещи с нови колеги и нови партьорства,  ЛИК се включва в предизвикателството на проект „Медийна грамотност за гражданска журналистика” на Асоциация за кариерно развитие и обучение – Пловдив, подкрепен от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП 2014 – 2021.

Екип на проекта представи идеята и сподели разработения учебен материал в два модула: „Медийна грамотност“ и „Гражданска журналистика“.

Ние, от своя страна, готвим  стартирането на Клуб по гражданска журналистика за млади хора, с активната подкрепа на г-жа Милена Илиева – инструктор и г-жа Михаела Карамфилова, икономист-педагог.

„Бумът на новите медийни технологии роди феномена „гражданска журналистика“, който се превърна в неразделна част от съвременните общества. Днес обикновените хора не само коментират публикации и съдържание, но и предоставят ресурси и информация извън обхвата на официалните медии.”

Как обаче да бъдем мърди потребители на информация? Как да обработваме, за да я капитализираме? Можем ли от пасивни потребители да се научим да бъдем ефективни участници в обществените, социални и наши малки общностни процеси, способни да представят себе си и другите? – интерсни въпроси с още по-интересни възможни отговори.

                                                                                                                                                     Сн. UNESCO