Медийна грамотност за ученици

Ученици от плевенски училища се обучаваха на критично мислене и медийна грамотност в читалище ЛИК

„Обучение чрез медийна грамотност“ бе темата на проведения семинар в Плевен на 23 април, организиран от „Асоциация за кариерно развитие и обучение“ – Пловдив в партньорство с читалище ЛИК.  В него взеха участие учители и ученици от ДФСГ „Интелект“ и СУ „Стоян Заимов“.

„Проектът  е финансиран от Американското посолство в България, като целта е да предоставим методиката за преподаване чрез медийна грамотност, която се използва в американските училища, да обучим преподаватели и да учредим клубаве в различни български градове.“, коментира консултантът и лектор Милена Илиева.

Първата част на проекта е преминала в обучение на 97 учители, в които са се включили он лайн с презентации американски партньори от „Лаборатория за медийно образование“. Следва учредяване на клубове по медийна грамотност в български училища. Това е и поводът за обучението на учениците в Плевен. „В морето от информация, която ежедневно ни залива, целта ни е да ангажираме децата и да ги провокираме да мислят критично. Обучението предлага една много стройна методика за аналитичен подход към всяко медийно съобщение. Нядаваме се те да я възприемат и използват.“, сподели още Милена Илиева от „Асоциация за кариерно развитие и обучение“.