Новини и събития

ТЕАТРАЛНАТА ШКОЛА НА ЛИК ВДИГА ЗАВЕСАТА

С огромно удоволствие обявяваме рестарта на театралната школа на ЛИК!
През новия сезон 2020/2021 неин ръководител е Даниела Димитрова - театралът, с който в годините назад, детските и младежки трупи на "ЛИК" / "Лиляна Бърдарова" постигаха най-големите си успехи на наши и международни сцени!
Всички записани до сега и нови кандидати, очакваме на среща - кастинг  НА 4 ОКТОМВРИ 2020 ОТ 16.00 ч. в театрална зала ЛИК, ул. П.Р. Славейков 23!

За повече информация: тел. 064 /84 81 63. 

 

ОТВАРЯМЕ УЧЕБНИ И РЕПЕТИЦИОННИ ЗАЛИ!

От 16 септември поетапно започват дейността си школи, клубове и формации на читалище ЛИК за новата учебно - творческа 2020/2021 година.

Продължаваме да спазваме мерки по повод COVID - 19: децинфекция, дистанция, определен брой лица на квадратен метър площ и всичко, препоръчано и изисквано.

С нетърпение чакаме малката ни, спретната къщурка отново да е по детски лудешка, по младежки креативна и уютно - приятелска за всички 18+.

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ВИ ИМА И ДО СЪВСЕМ СКОРО!

За актуална информация следете нашата фейсбук страницаhttps://www.facebook.com/LIKPleven

 

НОВИ МЛАДИ ХОРА ПОПЪЛВАТ ОТБОРА „ОБУЧИТЕЛИ НА ВРЪСТНИЦИ“ НА ЛИК

 

 

 

 

Поредна дейност от проект  „Заложи на сигурно! – укрепване на личностния капацитет у младите хора, като превенция на хазартната зависимост и ресурс за пълноценен начин на живот“, договор № 25-00-52/26.06.2020, подкрепен от Министерство на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2020 г., Направление 2 се проведе в началото на август.
Тридневен изнесен обучителен семинар за младежи за прилагане на подхода „Връстници обучават връстници“ събра момичета и момчета с проявен интерес и мотивация  да учат и се развиват.
Програмата на интерактивния тренинг, включи теми като: „Младежкото доброволчество – какво ни дава?”; „Подходът „връстници обучават връстници” ; „Какви са здравните и социални рискове пред младите хора”; „Как да променяме нагласите за безрисково поведение на младите?“, „Ефективна комуникация“ и „Работа на терен“.
Екипът на проекта, включващ ключови експерти на Превантивно-информационен център по зависимости – Плевен и опитни доброволци на клуб ВОВ на читалище ЛИК направиха необходимо, за да дадат не само нови знания и умения на младежите, но и да провокират тяхната активност и качества, които безспорно притежават.
Ето какво споделят част от участниците в обучението:

Виктория Маринова, 16 години: „Вече успях да опозная останалите доброволци от групата. Мисля, че са много приятни, но и по-различни от тези, които обичайно срещам в моята среда. Определено смятам, че това са едни много интелигентни и разумни хора. Колкото до очакванията ми от този проект, те са свързани с придобиването на нови умения и знания, както и смелост, чрез които ще мога да провокирам и други мои връстници да научат нови неща.“

Веселин Иванов, 15 години: „Обичам да помагам на хората, тези неща са много важни за мен и затова участвам без никакво колебание. Научен съм да давам, но не и да искам нещо в замяна. Мисля, че това ще ми бъде полезно, както за научаване на нови неща, така и за намиране на нови приятели. Чувствам се много приятно сред хора, които мислят също като мен. Виждам, че всички са супер надъхани, емоционални и готови да научат още нещо за света около нас  и живота.“

Силвия Йорданова 17 години: „Темата за хазарта е много актуална. Зная за хора, които заради зависимостта си към него буквално оставят децата си без храна. Но паралелно с тази тема в рамките на проекта дискутираме и други казуси, които също са много интересни. Това е първото ми участие като доброволец, като очакванията ми са да успея да предам наученото на други млади хора.“

Този материал  е изготвен от читалище “ЛИК-1959” и Министерство на младежта и спорта не носи отговорност за използването на съдържащата се в него информация.

 

Горещо лято за превантивни дейности на ЛИК с и за млади хора.

В края на юни 2020 бе подписан договорът за изпълнение на проект „Заложи на сигурно! – укрепване на личностния капацитет у младите хора, като превенция на хазартната зависимост и ресурс за пълноценен начин на живот“, Договор № 25-00-52/26.06.2020, подкрепен от Министерство на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2020 г., Направление 2.
Проектът е с водеща организация читалище „ЛИК-1959“, Плевен и партньор Общоградско средношколско общежитие – Плевен, а екипът на Превантивно – информационен център по зависимости – Плевен е пряко ангажиран в неговата реализация.

Повече от 240 момичета и момчета на възраст 15-19 години от 61 населени места на Областите Плевен и Ловеч ще имат възможност да станат част от обучения, специални събития, креативно развиващи работилници, дискусии, младежки кампании, работа на терен в периода юли – октомври 2020г.
Универсалната превенция, част от проектните дейности цели повишаване на информираността и личностните уменията за устойчивост на негативни тендециии сред младите хора, вкл. и такива в социален риск. Индикативни превантивни подходи ще спомогнат да се осигури  подкрепяща среда, индивидуално и групово психологическо консултиране за младежи с индкиран повишен риск от уязвимост.

Днес младите често чуват, че някой иска да ги предпази от рискове. Този някой може да помогне, но те сами ще носят отговорност за себе си. Когато светът не живееше чрез Интернет и нямаше достъп до информация, се смяташе, че ако човек е информиран, значи е предупреден, защитен. Сега има инфо за всичко, дори повече, отколкото можем да поемем. Но чувстваме ли се по-сигурни, по-уверени, по-стабилни от това? Едва ли. Често изобилието от информираност ни кара да сме объркани. Не случайно днес светът говори, че успешен човек е не просто знаещият и ученият, а онзи, който има умения полезни за живота, ключови социални компетенции, емоционална интелигентност. Те са силното оръжие за избягване на рискове.
Затова е този проект. Превенцията на хазартна зависимост е само специфичният повод -  не се стряскайте от името на проекта. Вместо хазарт, там  можеше да има - наркотици, насилие, бедност, изолация и други подводни камъни, които всеки от нас среща по пътя си.
Важното е да помогнем на младите да си дадат сметка, че те сами са своя късмет. Че фалшивите надежди не могат да доведат до смислен начин на живот. Те сами могат да направят нещо за себе си, да използват шансовете, да са свое по-добро Аз.

ОТВОРЕН Е НОВ КУРС НА ОБУЧЕНИЕ: "КИБЕРСИГУРНОСТ и ЕТИЧНО ХАКЕРСТВО"

Пълно описание на учебната програма - в прикачения файл.

Можете за използвате формата за записване, като последвате този линк:

https://forms.gle/UP82JQiXFMoXh25Y6